“Türkiye Yüzyılı’nda Geleceğin Liderleri Tarihin İzinde”

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla başlatılan “Mâziden Âtiye Ahlat” projesi devam etmektedir.

Mili Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin tarafından uygulamaya geçirilen Proje, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Nazif Yılmaz tarafından titizlikle takip edilmektedir.

Geçen hafta, “Kültürel Miras Ahlat” kitabının yazarı hemşehrimiz Zafer Gülsar’la beraber Bakan Yardımcımız Sayın Nazif Yılmaz’ı ziyaret ettik.

Bakan yardımcımıza Ahlat hakkında bilgi verdik.

Zaten ben ziyaret ettiğim herkese Ahlat’ı anlatırım.

Ziyaret maksadım başka olsa bile bir şekilde sözü Ahlat’a getirip bir şeyler söylerim.

Birçok Ahlatlı hemşehrimin de aynı şeyi yaptığına şahit oldum.

Biz Ahlatlılar, Ahlat’la o kadar bütünleşmişiz ki, yeni tanıştığımız birine Ahlat’tan söz etmeden duramayız.

Sayın Yılmaz’la geçmişe dayanan bir hukukumuz var.

İdealistliği ve disiplinli çalışması hep dikkatimi çekmiştir.

Hele bu özelliğini çalışma arkadaşlarına da aşılaması, onları motive etmesi ve ekip ruhu oluşturması takdire şayandır.

Projenin Talimatı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’dan, uygulamasının başlatılması Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin’den, takibi ise Bakan Yardımcımız Sayın Nazif Yılmaz’dan olunca ortaya mükemmel bir iş çıkmaması için hiçbir sebep yok.

Nihayetinde de öyle olmuş, ortaya mükemmel bur sonuç çıkmış.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan örneklerin sunulduğu “Mâziden Âtiye Ahlat” kitabını incelediğimde heyecanımı gizleyemedim.

Bu heyecanı siz, okuyucularımla da paylaşmak istedim.

Projenin amacı, hedef kitlesi, seminerlerin teması, konuşmacı olarak katılan bilim insanlarının ve öğrencilerin görüşleri, inanıyorum ki sizleri de heyecanlandıracaktır.

Bir zamanların Kubbet-ül İslâm’ı olan Ahlat’ın yeniden eski kimliğine kavuşuyor olması insanı heyecanlandırmaz mı?.

Sözü uzatmadan gelin hep beraber kitaptan pasajlar okuyalım:

Proje, 2023-2024 öğretim yılı yarıyıl itibarıyla başlamıştır. Her program bir haftayı kapsamakta aynı anda 11 farklı ilden gelen öğrenciler ile gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler 7 gün boyunca misafir edilmektedir.

Projenin hedef kitlesi, Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri ve Mesleki Anadolu Liselerinin 10. Ve 11. Sınıf öğrencileridir. Projeye, katılan öğrenciler, illerinde çeşitli alanlarda en başarılı öğrenciler arasından seçilmektedirler. Okul türlerine göre belirlenmiş kontenjanlar dikkate alınarak her ilden 8-10 öğrenci belirlenmektedir.

Projenin Amaç ve Kapsamı

Ortaöğretim kademesinde eğitim gören; akademik başarısı, örnek karakteri ve sosyal kültürel yetenekleri ile öne çıkmış gençlerimizin, takdir edilerek desteklenmeleri, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları ile milli tarih şuuru geliştirmelerinin sağlanması, maziden gelen tarih ve medeniyet mirasımıza sahip çıkacakları, bilgi ve kültürlerini artıracakları, atiye ait ufuklarını ve görüş açılarını genişletecekleri, karşılaştıkları olaylar karşısında sorgulama yeteneklerini geliştirecekleri Yeni Türkiye Yüzyılı’nın birer ferdi olarak yetişmeleri hedeflenmektedir.

Proje Kapsamındaki Seminerlerin Temaları

Ahlat ve Anadolu’dan Balkanlara Fetih Ruhu

Mâziden Âtiye Medeniyetimizin Serüveni ve Geleceği

Gönül Coğrafyamızın Yakın Tarihi ve Bugünü

Bilgi, Bilim ve Düşünce Tarihimizden Yansımalar

Öncü ve Ufuk Şahsiyetler

Sosyal Hayatta ve Kamuda Adabımuaşeret

Gençlik, Gönüllülük, Hayırseverlik ve Fütüvvet Ahlakı

Dostluk ve Arkadaşlık Üzerine

Aile İçi İletişim ve Akrabalık Bağlarımız

Liderlik ve Girişimcilik

Geleceğin Meslekleri, Meslek Tercihi ve Kariyer Planlaması

Demokrasi, Milli İrade ve Temel İnsan Hakları

Diplomasi ve Uluslar Arası İlişkilerde Temel Prensipler

Küreselleşme ve Sosyo-Kültürel Yansımaları

Dijital Yaşam Becerileri ve Güvenlik

Dengeli Beslenme ve Sağlıklı Hayat

Gençlerimiz ile Güncel Soru ve Sorunlar Üzerinde Hasbihâl

Kültür, Sanat, Hitabet ve Şiir Etkinlikleri

Gençlik Çalıştayları

Yetkililerin, konuşmacıların ve projeye katılan öğrencilerin birkaçının görüşlerini de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Yusuf Tekin;

“Anadolu’nun fethi ve sonrasında da Anadolu’dan Balkanları, Viyana kapılarına ve Afrika’ya uzanan fetih serüvenimizin anahtarı mesabesindeki Ahlat bizim için çok önemlidir. Buradan hareketle hayata geçirdiğimiz Mâziden Âtiye Ahlat projemiz, yüzyıllardır ortaya koyduğumuz, burçtan bunca taşıdığımız medeniyet değerlerimiz, bilim ve düşünce tarihimiz, öncü ve ufuk şahsiyetlerimizin; gençlerimize sunulmasını amaçlamaktadır.

“Mâziden Âtiye Ahlat “ projesi; “Kim var” denildiğinde, sağına soluna bakmadan “Ben varım” şuuruyla hareket ederek Türkiye Yüzyılı’nı sahiplenen, sabit ayağı milli kültüründe ve medeniyetinde, hareketli ayağı ise bilgide ve hikmette olup tüm dünyayı kuşatacak bir gençlik tasavvurudur.”

Konuşmacı Olarak Katılan Bilim İnsanı ve Uzmanlar;

“Programın icra edildiği mekânın önemi yanında katılan gençlerin algılarının açık olması ve sunulan içeriklere ilgileri beni ziyadesiyle heyecanlandırmış ve geleceğimize dönük umutlarımı artırmıştır.”

“ Mâziden Âtiye Ahlat” çalışması medeniyet değerlerimizi fark etme çabasıdır. Bu toprakların İslâm’la birlikte varoluşunun tespitidir. Yeniden dirilişin bu topraklardan başlayacağının idrakidir. Geçmişten güç alarak geleceğe yürüyüşüdür.”

“Yoğun bir eğitim kampı olmasına rağmen gençlerin ilgisi beni ziyadesiyle memnun etti. Geleceğe güvenim bir kez daha arttı.”

Projenin Hedef Kitlesi Öğrenciler;

“Bize verilen değeri görünce hayran kaldım. Bana, ülkemin geleceği olduğumu hissettirdiler. Ve hayata bakışımda köklü bir değişiklik yapmaya karar verdim.”

“Burada farklı kültürlerden, yaşlardan ve karakterlerden oluşan yüze yakın arkadaşız. Hepimizin birer hikâyesi var. Proje kapsamında birlik ve beraberlik sağlayarak çok güzel bir haftayı geride bıraktık.”

“Programda tanıştığım kişilerle kurduğum dostluklar benim için çok değerli. Farklı şehirlerden ve kültürlerden gelen insanlarla ortak paydada buluşmak ufkumu genişletti. Bu arkadaşlıklar, gelecekte iş birlikleri için de önemli bir temel oluşturdu.”

“ Program çerçevesinde düzenlenen geziler, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini daha yakından tanımamı sağladı. Bu deneyimler, ülkemizin değerlerine olan bağlılığımı artırdı.”

Evet, konuşmacıların ve öğrencilerin dilinden dökülen bu cümleleri okuduktan sonra, proje meyvelerini vermeye başlamıştır diyorum.

Proje devam ettikçe Türkiye’nin her ilinden onlarca öğrenci bu eğitimden geçecektir.

Ahlat merkezli bir iş birliği oluşacaktır.

Geleceğin liderlerinin düşünceleri Ahlat’ta aldıkları eğitimle şekillenecektir.

Belki de Türkiye’yi aydınlatan güneş Ahlat’tan doğacaktır.

Zaten ışık hep Doğu’dan gelmiştir.

Gözlerini kapatıp kendi medeniyetinin ışığından nasiplenemeyenler bilmezler; Batı’yı aydınlatan güneş hep Doğu’dan doğmuştur.

Yine de öyle olacaktır.

Vahşi Kapitalizmin kararttığı dünyayı, geçmişte olduğu gibi yine bizim kültür ve medeniyetimiz aydınlatacaktır.

Bir yere not edin; Ahlat’ta çalınan bu mayanın tuttuğunu; dikilen fidanların meyveye durduğunu inşallah hep birlikte göreceğiz.