Kültür-Sanat

Ahlat’ın Usta Kalemi: Ahmet Alptekin

Gazetemizin ve internet haber sitemizin de köşe yazarlığını yapan Ahmet Alptekin, şiir ve yazılarıyla Ahlat’ın tarihini, doğasını ve kültürünü anlatıyor. Eserleriyle bölgenin mirasını yaşatan Alptekin, Ahlat’ın sesi olmaya ve ilçenin değerlerini gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

Ahmet Alptekin, 40 yılı aşkın süredir şiir ve yazılarıyla Ahlat’ın tarihini, doğasını ve kültürünü anlatıyor. Eserleriyle bölgenin mirasını yaşatan Alptekin, Ahlat’ın sesi olmaya ve ilçenin değerlerini gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor.

1964 yılında Ahlat'ta doğan Ahmet Alptekin, çocukluk yıllarından itibaren Ahlat'ın zengin tarihini ve doğal güzelliklerini kaleme alarak, bölgenin kültürel mirasına katkıda bulunmuştur. Alptekin'in yazıları, Ahlat'ın tanıtımında ve kültürel değerlerinin korunmasında önemli bir rol oynamıştır.

Yazılarında Ahlat'ın tarihî dokusunu, doğal güzelliklerini ve sosyal yaşamını işleyen Ahmet Alptekin, bölgenin geçmişiyle bugünü arasında köprü kurmayı başarmıştır. Alptekin'in şiir, makale ve hikayeleri, Ahlat'ın kültürel zenginliklerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla kaleme alınmış olup, Ahlat'ın kültürel mirasına katkı sağlamış ve bölgenin bilinirliğini artırmıştır.

Ahmet Alptekin'in eserleri, Ahlat'ın yerel ve ulusal düzeyde tanıtılmasına katkıda bulunmuş ve bölgenin turizm potansiyelini artırmıştır. "Garip Köylüm", "Büyük Şehir", "Bizim Kervan", "Günümüzde Ahlatlı Şairler" ve "Ahlat Şiir Antolojisi" gibi eserleri, Ahlat'ın kültürel zenginliklerini ve tarihî mirasını ortaya koyarken, Alptekin'in yazıları sayesinde Ahlat, sadece yerel bir değer olmaktan çıkmış ve ulusal bir kültürel miras haline gelmiştir.

Ahlat Selçuklu Gazetesi, Yeni Ahlat Gazetesi ve Bitlis Postası’nda köşe yazıları yazan Ahmet Alptekin'in, 40 yıllık yazıları ve eserleri, Ahlat kültürüne ve edebiyatına yaptığı katkılarla takdir edilmektedir. Ahmet Alptekin'in kaleme aldığı yazılar, Ahlat'ın tarihî ve kültürel mirasının yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkıda bulunmaktadır.

Ahmet Alptekin, dokuz çocuklu Abdurrahman ve Güleser Alptekin çiftinin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokul eğitimini Ahlat Bayındır İlkokulu'nda tamamladıktan sonra Van Alpaslan Öğretmen Lisesi'nden 1982 yılında mezun oldu. 1985'te Ağrı Eğitim Yüksek Okulu Sınıf Öğretmenliği bölümünü bitirdi. 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olan Alptekin, 2021 yılında Hoca Ahmet Yesevî Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi'nde Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi bölümünde yüksek lisansını tamamladı.

Ahmet Alptekin'in öğretmenlik kariyeri 1986 yılında Kars Kağızman Akçay Köprübaşı İlkokulu'nda başladı ve Kars, Kırıkkale, Erzurum, Ankara ve Bakü'de 26 yıl sınıf öğretmeni olarak devam etti. 2012 yılında branş değiştirerek Sosyal Bilgiler Öğretmenliğine geçen Alptekin, 2006 yılında "Uzman Öğretmen", 2023 yılında ise "Başöğretmen" unvanlarını aldı.

Alptekin, 2002 yılında Başbakanlık Yabancı Diller Eğitim Merkezi'nde bir yıl boyunca Almanca dil eğitimi aldı. 2004-2009 yılları arasında Bakü Türk İlkokulu'nda öğretmen olarak görev yaptı ve Azerbaycan'da Turan ve Azerbaycan Ekspres gazetelerinde yazı ve röportajları yayımlandı.

2009-2012 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Ders Kitapları ve Diğer Ders Materyallerini İnceleme Komisyonlarında çalışan Ahmet Alptekin, Azerbaycan'daki ders kitaplarını da inceledi. 2011 yılında Azerbaycan Tehsil Naziri Misir Merdanov'un daveti ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun görevlendirmesiyle Azerbaycan'a giderek ders kitabı yazarları, yayıncılar ve öğretmenlerle, ders kitaplarının yazımı ve incelenmesinde dikkat edilecek hususlar konusunda seminerler düzenledi.

Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli gazete ve dergilere yazılar gönderen Ahmet Alptekin'in şiir, hikâye ve makaleleri Yeni Düşünce, Türkiye, Erciş Bir Nisan, Kağızman'ın Sesi ve Havza'nın Sesi gazeteleriyle; Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Bitlisim ve İlesam Diyanet Çocuk Dergisi ve Birleşik Kafkasya dergilerinde yayımlandı.

Ahlat Selçuklu Gazetesi, Yeni Ahlat Gazetesi ve Bitlis Postası'nda köşe yazıları yazan Alptekin'in 1992'de yayımlanan "Garip Köylüm" adlı kitabını, 1994'te "Büyük Şehir", 1998'de "Bizim Kervan, Günümüzde Ahlatlı Şairler", 2001'de "Sevgi Pınarı, Ahlatlı Şairler" ve 2011'de "Ahlat Şiir Antolojisi" adlı kitapları takip etti. 2020'de "Beşi Bir Yerde" adlı kitabını yayımlayan Alptekin, kırk yıldır Ahlat ile ilgili yazdığı şiir, hikâye ve gazete yazılarını topladığı son kitabını 2025 yılında yayımlamayı planlamaktadır.

Öğretmenler arası şiir, kompozisyon ve hikâye yarışmalarda birincilikler alan Alptekin’in, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim dergisinde yayımlanan ve TRT’nin Ankara’daki okullarda yapılan çekimleri sırasında okunan “Ahmet Öğretmen” şiiri, Öğretmenler Günü kutlamalarında en çok okunan şiirlerden biri oldu.

Bir dönem Birleşik Kafkasya Konseyi Genel Sekreterliği görevini üstlenen ve Ahlat’ın kültürel mirası üzerindeki külleri üflemekle işe başlayan Alptekin, kalemini, özellikle devlet büyüklerinin dikkatini Ahlat üzerine çekmek; Ahlat’ı, tarihte olduğu gibi, hak ettiği yere taşımak ve Ahlat’ı Türk Dünyasının merkezi haline getirmek için kullanmaktadır.

Birçok sivil toplum kuruluşunda üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği bulunan Ahmet Alptekin, EUROCLIO Avrupa İçin Bir Anahtar: Türkiye’de Tarih Eğitiminde Yenilikçi Metodoloji Projesi, MEB Türkçenin Söz Varlığını Tespit ve Geliştirme Projesi ve MEB Öğretmen Yazarlar Projesi gibi önemli projelerde yer aldı. Elli’den fazla hizmet içi eğitime kursiyer veya öğretim görevlisi olarak katıldı.

Ahmet Alptekin, halen Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ders Kitapları, Kültür Eserleri ve Yayımlar Daire Başkanlığı'nda çalışmalarına devam etmektedir.

"Maziden Âtiye Ahlat" ve "Türkiye Yüzyılı’nda Geleceğin Liderleri Tarihin İzinde" projeleriyle de yakından ilgilenen Alptekin, Ahlat'ın tanıtımı ve kültürel mirasının yaşatılması adına önemli katkılarda bulunmaktadır.