Siyah çayın sağlığa olan etkileri konusundaki tartışmalara son noktayı koyan bilimsel bir çalışma, çayın faydalarını yeniden gündeme taşıdı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz, çayın faydalarını derleyerek hazırladığı bilimsel makalesiyle çay severlere müjdeyi verdi. Çayın prostat üzerindeki etkileri, kolesterol seviyesi üzerindeki olumlu katkıları ve özellikle kalp damar sağlığına olan faydaları bilimsel verilerle desteklendi.

Çay Sağlığa Zararlı mı? İşte Bilimsel Cevap

Çayın insan sağlığına zararlı olduğuna dair yaygın inanışların aksine, RTEÜ Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz, çayın birçok faydasının bulunduğunu açıkladı. Prof. Dr. Yılmaz, çayın prostat kanserine neden olduğuna dair yanlış bilginin aksine, prostatı olan birini içerisindeki bazı bileşenler nedeniyle sık tuvalete çıkarma gibi bir yan etkisi olabileceğini ifade etti. Ayrıca, kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolünü ufak oranda da olsa düşürebildiğini belirtti.

Prof. Dr. Yılmaz: "Çayın Bilimsel Temelleri Olan Faydalarını Bir Araya Getirdim"

Çayın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri hakkında yayınlanmış bilimsel makaleleri derleyerek yeni bir makale oluşturduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay alanında ihtisas üniversitesidir ve çay dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Dolayısıyla Rize için de çok büyük bir ekonomidir. Ben bir tıp profesörü olarak çayın sağlığa olan faydalarını mevcut bilimsel makaleleri derleyerek tek bir makale halinde literatüre kazandırmış oldum. Buradaki amacım şu ana kadar yapılmış bilimsel araştırmalardan kalitesi, güvenilirliği yüksek olanları derleyip bilim camiasında sunmak" dedi.

Karbonmonoksit gazından zehirlenenler, bu ünitede tedavi ediliyor Karbonmonoksit gazından zehirlenenler, bu ünitede tedavi ediliyor

Kalp Damar Sağlığı İçin Günde Ne Kadar Siyah Çay Tüketmeliyiz?

Çayın vücuda olan olumlu etkilerini sıralayan Yılmaz sözlerinin devamında "Klinik araştırmalar kabaca en az 3-5 bardak çay içilmesi özellikle kalp damar sağlığına olumlu katkıda bulunuyor. Damar sertliğini azaltıyor, tansiyon üzerine çok hafif düşüklükler yapıyor, kalp hastalığı için risk faktörü olan Ldl kolesterol dediğimiz kötü kolesterol üzerinde olumlu etki yani hafif bir düşüş sağlıyor, kandaki yağ miktarına azalıyor, anti inflamatuar antioksidan etkisi var, aynı zamanda bağırsağımızdaki yararlı bakterilerin mikrobiyota dediğimiz florayı iyi yönde iyileştiriyor. Bu da sağlığımıza sadece kalp damar değil, mikrobiyotik bir beyin diyoruz en büyük endokrin organ diyebildiğimiz bağırsaklarımız için psikoloji ve kalp damar sağlığına olumlu yönde etki ediyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan Kalp Damar Sağlığı İçin Özel Çay Tarifi

Çayın faydalarını en üst düzeye çıkarmak için uzmanlar, çaya tarçın eklenmesini öneriyor. Tarçın, çaya hem lezzet katmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda sağlıyor. Antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, metabolizma hızını artırarak sindirimi destekler ve kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olur. Çaya sadece bir parça tarçın eklemek, antioksidan etkisini önemli ölçüde artırarak kalp damarlarını anında genişletir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca, tarçın çayın tadını zenginleştirerek daha keyifli bir içecek deneyimi sunar.

6. Haber

Kaynak: HABER MERKEZİ