Kitap hakkında internet sitemize açıklamada bulunan Araştırmacı-Yazar Dr. Zafer Gülsar, "Ahlat’ın coğrafya, ekosistem ve biyoçeşitlilik konularının halk kültürü açısından öneminin ortaya konması, tanıtılması; flora (bitki) ve fauna (hayvan) çeşitliliğinin tespit edilerek küresel ısınmanın verdiği zararların önüne geçilmesi, halk hekimliğinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtılarak bunların kuşaklar boyu aktarılmasının sağlanması bakımından önem taşımaktadır. Bir varlık tanınırsa bilinir, bilinirse korunur. Pek çoğumuzun farkında bile olmadığımız, üstüne basıp geçtiğimiz, ot diyerek önemsemediğimiz bitkiler Ahlat florasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır” dedi.
“Günümüzde biyoçeşitliliği koruma altına almak, konu hakkında farkındalık oluşturmak, durumu “bilinçli birey yaşanabilir çevre konsepti” çerçevesinde değerlendirmek aciliyet oluşturmaktadır” diye vurgulayan Gülsar sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu bakımdan biyoçeşitlilik ile tıbbi ve aromatik bitkileri halk kültürü, tarih, ekoturizm ve gastronomi yönüyle ele alarak analiz etmek, Ahlat’ı Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmanın yolunu açacaktır.
Ahlat’ın biyoçeşitliliğini, halk kültüründe öne çıkan tıbbi ve aromatik bitkileri geniş kapsamda ele alan bilimsel çalışma, makale, kitap ve dijital materyal sayısı sınırlıdır. Bir eksiği gidermek, konu hakkında yeni bir bakış açısı kazandırmak maksadıyla “Ahlat-Bitlis Halk Kültüründe Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı bu eser kaleme alınmıştır. Kitabın hazırlanılışında literatür taraması yapılmış, konu hakkında kaynak kişilerden, halk hekimlerinden, yaşayan insan hazinelerinin bilgi ve belgelerinden, yararlanılmıştır.”
-Kitabın geliri üniversite okuyan öğrencilere burs olarak verilecek-
Ahlatlı Araştırmacı-Yazar Dr. Zafer Gülsar, “Cumhuriyetimizin 101. yılında kaleme alınan bu eser Ahlat ekosisteminde yetişen endemik türleri, tıbbi ve aromatik bitkileri ve biyoçeşitliliği tanıtmak için hazırlanmıştır. Kitaptan elde edilen gelir üniversite okuyan Ahlatlı gençlere eğitim burs olarak kullanılacaktır” ifadelerine yer verdi.
İÇİNDEKİLER
Giriş………………………………………………..................9
1. Bölüm: Ahlat Coğrafyası…………………………………11
2. Bölüm: Ekoloji ve Biyoçeşitlilik…………………………17
3. Bölüm: Ahlat’ın Tıbbi ve Aromatik Bitkileri…………….21
4. Bölüm: Sütey Yaylası ve Sütey’in Ender Türleri………...99
5. Bölüm: Ahlat Balına Sütey Florasının Katkısı………….115
6. Bölüm: Halk Hekimliğinin Topluma Etkisi……………..119
7. Bölüm: Osmanlıda Halk Hekimliği……………………..133
Şahin Şerefoğlu Objektifinden Ahlat Manzaraları………...141
Kaynakça…………………………………………………..148
Dr. Zafer GÜLSAR kimdir?
1967 yılında Ahlat'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji bölümünü bitirerek biyolog, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünden formasyon alarak biyoloji öğretmeni oldu. Bayburt, Gümüşhane, Çankırı ve Ankara’da görev yaptı. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde "Heteroptera Takımında Yer Alan Bazı Türlerde Rostrum Morfolojisi" konulu tezli yüksek lisansı tamamladı. Eğitimine devam eden yazar Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde Yönetim ve Organizasyon okudu. CUN (Conley University) işletme yönetimi alanında Master (MBA) yaptı. UNEM (Universidad Empresarial) Ticaret Üniversitesi’nde "Stratejik Yönetim ve Etkin Motivasyonun Çalışma Becerilerine Etkisi" konulu tez çalışmasıyla (DBA) işletme yönetimi alanında doktorasını tamamlayarak doktor (Dr.) ünvanı aldı. Belçika’nın Liege ve Almanya’nın Würzburg şehirlerinde August Knodt’da "Traut Chromosomen" konulu araştırma çalışmalarına katıldı. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünde “Ebenus argentia’nın Karyolojisi” konulu araştırmalarda bulundu. TÜBİTAK projelerinde ve UNICEF eğitim çalıştaylarında alan uzmanı olarak görev yaptı. Başöğretmen olan yazar 2021’de MEB tarafından Üstün Başarı Belgesi ile ödüllendirilerek “Yılın Öğretmeni” seçildi. Ahlat’ın kitabı “Kültürel Miras Ahlat” başta olmak üzere yazarın farklı disiplinlerde yayımlanmış çok sayıda kitap, bildiri, makale ve toplumsal analiz çalışmaları bulunmaktadır. Yazar; Milli Eğitim Bakanlığı, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü Öğretim Materyalleri ve İçerik Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde alan uzmanı olarak görevine devam etmektedir.